diumenge, 6 d’octubre de 2019

Policia Local de SF Guíxols. Recuperar el projecte


Sempre és un motiu de satisfacció veure la recuperació d’un projecte il·lusionant i de futur després que, per diferents motius, fos desestimat i anul·lat.

Aquest va ser el cas d’un pla iniciat al 2007 per modernitzar la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols, quan vaig assumir la responsabilitat de Governació de la ciutat, des del convenciment que aquest cos, per a recuperar l’operativitat, la veritable eficàcia i la confiança de la ciutadania, necessitava que si li donés la volta com si d’un mitjó es tractés.

Malauradament una política econòmica municipal tècnicament molt restrictiva, acompanyada d’una posterior normativa estatal que impedia qualsevol moviment en política de personal, (ni augment de masses salarials, ni aplicació de taxes de reposició) van impedir consolidar l’esmentat projecte i així donar valor a la tasca de la Policia Local i als professionals del cos.

Però des del meu principi polític de “crear la necessitat per a després consolidar l’obligació”, i tenint al davant una policia desprestigiada i en precari, i amb la connivència de la majoria d’agents i comandaments, vam decidir sortejar molts esculls i així, per exemple, començar a  ampliar la plantilla en més de 10 agents amb l’objectiu d’aconseguir un cos policial de 48 efectius, xifra aconsellada per la Direcció General de la Policia per una població com aquesta.

I en segon lloc, i entenent que el valor de la policia està en els seus agents i que la seva eficàcia es basa en la professionalitat i el binomi policia/ciutadà, vam afrontar la regularització d’algunes situacions laborals fora de lògica, amb l’objectiu de potenciar l’estabilitat i la tranquil·litat interna, modificant l’organització adequant-la a les necessitats i serveis, alhora que aconseguint millora de recursos.

No podem oblidar, per exemple, que per primer cop Sant Feliu va adquirí vehicles policials mitjançant el sistema rènting, amb to el que això representava en aquell moment.

I com sempre dic, aquell inici il·lusionant i el que hagués sigut la desitjable consolidació del projecte i que va ser un triomf del conjunt de la plantilla que formava part del cos policial, es pot convertir ara en realitat, encara que crec que 8 anys és un món, massa temps per una Policia Local que necessita actuacions i mesures urgents.

En la Policia s’ha de creure, i s’ha d’entendre que la seva responsabilitat és la seguretat de la ciutadania i no un instrument mediàtic, per això recuperar tots aquells serveis que es van perdre o no es van deixar posar en marxa a partit del 2010, contemplats en aquell projecte, és el símptoma de que la Policia Local torna a merèixer seriosa atenció.

- Recuperar la Policia de Proximitat en tota la ciutat, un servei que va ser altament valorat.

- Recuperar la Policia de Media Ambient, actualitzant i augmentant més mitjans, vehicles (motos i bicicletes), dotant d’una embarcació en condicions i, possiblement, recuperant la petició al jutjat de que ens la subministrés. 

- Recuperar una Policia de Trànsit que desenvolupés tasques de prevenció que no sancionadores, mitjançant controls de so i d’alcohol, i coordinant amb viabilitat la formació.

- Recuperar la iniciativa de recepció de denúncies, penant que amb aquest objectiu es van habilitat més dependències eliminat calabossos.

- Recuperar la idea de fer unes dependències policials, a la Ronda o, fins i tot, dins d’un edifici integral de nova edificació que podria ubicar-se on ara estan les Vetlladores.
Sigui com sigui, repeteixo, recuperar gran part d’aquell projecte és un motiu de satisfacció, és la mostra fefaent de que estaven encertats, de la mateixa manera que és una prova del bon rumb que pot portar la Policia Local en les actuals mans.

Desitjar-li tot l’encert del món al Regidor actual.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada