dijous, 14 de desembre de 2017

Llaços grocs a manera de divisa a Sant Feliu

 Que el llaç groc està íntimament relacionat amb una opció política determinada és una realitat indiscutible. De fet es pot afirmar que lluir un llaç groc és mostrar ser partidari de la independència de Catalunya i d'algun dels partits que estan posicionats en aquest bloc.

Per això, el llaç groc ha de ser considerat com un signe de posicionament polític, i la seva ostentació com una eina propagandística que, en una campanya electoral, ha de tenir el mateix tractament que qualsevol altre.

Dins de la neutralitat que ha de mantenir l'Administració és lògic que en els edificis oficials no es mostrin simbologies lligades a cap formació o idea política, i així ho ha resol la Junta Electoral Central, impedint els llaços grocs durant la campanya.

Dins de la neutralitat que s'ha de mantenir a les taules de votació, és lògic que els membres de les meses electorals, interventors, apoderats i funcionaris no mostrin cap simbologia, si no és identificativa de la persona, que impliqui fer apologia d'una opció determinada. I així ho ha resol la Junta Electoral Central, impedint l'exhibició de llaços grocs per part dels integrants dels col·legis electorals.

Dins de la neutralitat que els ajuntaments han de mantenir en una campanya electoral des del respecte als seus ciutadans, és lògic que no es posicionin en una opció determinada, i així ho ha resol la Junta Electoral Central, impedint que el color groc agafi el protagonisme a altres colors durant la campanya electoral com ha succeït a Barcelona, doncs no es pot oblidar que el Ple Municipal va decidir canviar el color de les fonts i aplicar il·luminació groga al segons quins edificis municipal per aquesta raó partidista.

En cap moment la Junta Electoral Central ha prohibit el color groc ni que els ciutadans i ciutadanes vesteixin del color que vulguin. Afirmar el contrari és una falsedat i un intent de manipulació.

Sota aquesta premissa de neutralitat em pregunto si és lícit que alguns ajuntaments, entre ells el de Sant Feliu de Guíxols, permetin que els fanals i arbres de la ciutat llueixin un llaç groc a manera de bufanda, tolerant explícita i implícitament que els partits polítics puguin col·locar la seva propaganda electoral allà on vulguin, trencant el fer play amb el que les formacions polítiques que concorren a unes eleccions pacten la ubicació dels seus elements propagandístics.

Només m'imagino que cada grup polític pogués penjar els seus "colors" característics allà on volgués, i que com si d'una divisa ramadera es tractés, els fanals i arbres lluïssin llaços grocs, vermells, morats, blaus, taronges, verds o negres, a més dels elements que a manera de pancartes i cartells poden utilitzar, fent encara més agressiva una campanya electoral que si té una característica determinada és ser realment atípica.

Crec que seria una mostra de respecte a totes les sensibilitats dels ciutadans, que es retiressin aquests elements de propaganda electoral durant la campanya (encara que sigui perquè així ho mana l'ordenança municipal de convivència), i si després del 21-D l'Ajuntament, dins de les seves atribucions vol tornar a autoritzar el disfressar el mobiliari urbá de groc serà simplement una decisió que no influirà en aquests comicis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada