dijous, 30 de novembre de 2017

Pressupost SFG. Una mentida estructural


Entenc que un pressupost municipal ha de ser una eina viva i àgil, que fa visible el full de ruta del Govern Municipal, i que és el compromís que els gestors polítics adquireixen amb els ciutadans per administrar els seus diners.

Per això, les modificacions que en l'execució d'un pressupost es puguin produir durant el seu període d'execució no són qüestionables ni criticables, sempre que responguin a imprevists i no siguin estructurals prèvies a la seva aprovació; o sigui que en aquesta aprovació no es contemplin o es prevegin implícitament variacions pressupostàries.

A la vista del pressupost de Sant Feliu de Guíxols per a l'exercici 2018 aprovat fa uns dies, cal preguntar-se quan es produirà la primera modificació pressupostària, doncs igual que ha ocorregut des de 2015, les modificacions seran un element complementari del document aprovat, convertint-les en una acció estructural impròpia d'una gestió administrativa correcta.

La nul·la participació i publicitat del pressupost a la disposició de la ciutadania fa impossible una anàlisi del mateix, -encara que poso de manifest el meu interès de fer alguna comparativa amb el d'aquest any 2017-,  per la qual cosa no seré jo qui ara posi en dubte les informacions que anuncien un increment en apartats importants com a educació, joventut i acció social, encara que potser faltaria saber per a què.

Com també desconec -que intentaré comprovar si abans algun grup municipal no ho fa públic,- si l'omissió informativa que ha fet el Govern Municipal en relació a increments pressupostaris en Turisme i Polítiques d'Ocupació, per exemple, es deu a un oblit o al fet que es renunciïn a inversions destacables en aquests dos apartats, vitals per al desenvolupament de l'economia local.

Són el resum, anàlisi i informacions publicades en el butlletí que fa de portaveu del Govern Municipal #Guíxols, el que pot permetre a la ciutadania fer comentaris referents al pressupost, doncs l'ànsia de demostrar una bona administració dels diners públics i una bona gestió en el que denominen projectes de ciutat, fa que caiguin en l'absurd i que se'ls desmuntin algunes de les seves informacions. No vull deixar de destacar, i s'ha d'entendre, que ens trobem a l'últim pressupost "no electoral", i això mediatitza.

28.194.446 euros de pressupost, dels quals 3.244.292 es dediquen a inversions, entre els que s'han de comptabilitzar i calcular els denominats 5 projectes estratègics als quals es comprometia el Govern Municipal, i dels que únicament ha tallat la cinta inaugural al GuíxolsArena, que sembla oblidar és un projecte de govern anterior.

Vull pensar que ha estat un error d'aquest butlletí, i que els comptes no quadren per omissió, el que provocaria unes justificades modificacions del pressupost 2018, doncs en cas contrari seria ratificar que els compromisos amb la ciutadania que han adquirit no són més que fum o mentides fefaents.

Segons anuncien, la Façana Marítima Rius i Calvet s'executarà en 2018, amb un cost de gairebé 2.000.000 d'euros. Solament és necessari tirar d'hemeroteca per recordar que el compromís era iniciar les obres a final de 2017 amb un calendari no lesiu per als interessos turístics de la ciutat.

L'hemeroteca recorda que el denominat Parc Central, amb un cost de 2.000.000 d'euros, haurien d'iniciar-se al gener de 2018.

L'hemeroteca recorda que el Museu Thyssen, amb un cost de 6.000.000 d'euros serà una realitat en el 2020. Alguna partida hauria d'aparèixer al pressupost 2018!

L'hemeroteca recorda que l'aparcament de la Corxera, amb un cost de 9 o 10.000.000 d'euros s'adjudicarà en el 2018.

I l'hemeroteca recorda la recent idea, que comparteixo, de la necessitat de tenir una sala polivalent que, com a mínim, puja un milió d'euros.

Així, a grossa manera, estem parlant d'uns compromisos en inversió valorats en 20.000.000 d'euros que, segons recorda l'hemeroteca, se sufragaran amb recursos municipals propis, però que només una mica més de 3.000.000 estan reflectits al pressupost 2018.

Basar el govern en el eterisme els compromisos amb la ciutadania i en la mentida estructural, no crec que sigui la millor manera de gestionar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada