dilluns, 7 d’agost de 2017

Festa Major SFG. Las queixes no són una atracció

D’aquí unes hores els Jardins Juli Garreta de la nostra ciutat recuperaran els seu aspecte habitual, doncs la marxa de les atraccions de Festa Major deixaran el pas expedit, convidant al passeig tranquil en aquest magnífic indret.

Però grans i petits tornarem a desitjar que d’aquí un any tornin els firaires per a poder gaudir de la seva oferta disbauxada, doncs no s’entendria la Festa Major de Sant Feliu sense que al passeig, durant uns dies, el protagonisme fos de la fira, de les barraques de les associacions locals, dels concerts a davant de l’Ajuntament i dels focs artificials del dia 4.

És cert que al llarg del temps s’han produït canvis i que alguns dels quals s’han assumit quasi sense que ens donéssim compte, però els que tenim ja certa edat podem recordar amb certa enyorança.

De la mateixa manera que no m’imagino les atraccions en un altre indret que no sigui als jardins, tampoc m’imagino la fira sense el Tren de la Bruixa, amb el seu conductor, pel que sembla no hagin passat els anys, donant voltes i voltes amb gest impertèrrit; o sense el Farolillo d’en David, amb els seus fregits i elaboracions de cuina de fira; o la pesca dels ànecs, que ara ha proliferat en oferta molt diversificada i aparentment més moderna; o el tir al blanc, amb escopetes que ara no tenen res a veure amb aquelles que abans, fins i tot, disparaven taps de suro; o sense les carreres de camells, on el Pep ja ens tracta amb la màxima confiança; o sense la barraca del PC, a la que tothom deia la dels “comunistes”, però a la que fins i tot els més dretans de la localitat anaven a menjar els considerats millors botifarrons o pinxos de la fira.

I reconec que tampoc m’imaginava la fira sense els “clàssics”. Per exemple, sense els frankfurt’s d’en Ciscu, on tota la família fèiem la “guarringada” anual; o la tómbola Catalunya, on carregat de “regals” al final feies el càlcul i reconeixies que hagués estat més barat anar a la botiga a comprar-los; o sense aquella petita “parada” rodona on un ratolí es ficava en un forat i decidia quin era el regal que et corresponia; o sense aquell lloc on acumulaves ampolletes de licor a dojo; o sense les grues de Can Viader, on el Jaume sempre tenia un detall pels que no teníem prou encert; o el concert de cloenda amb la Salseta.

Però tampoc m’imaginaré aquests dies d’activitats i esdeveniments sense les queixes d’alguns veïns, no només visitants sinó també residents que es veuen agredits pel desenvolupament de la festa, però que són manifestacions que per habituals, seria una temeritat considerar-les una atracció més doncs, ens agradi o no ens agradi, tenen tot el dret a queixar-se; com també els que defensem i gaudim de la nostra “setmana gran”,  tenim l’obligació de fer-los entendre que la Festa Major és de tots, d’ells també, i per què no?, d’aplicar mesures per evitar conflictes posteriors que la posin en perill.

Recordar el que va succeir a Tenerife als Carnavals, on un jutge va sentenciar en contra dels sorolls, ens ha de fer pensar que s’ha de continuar avançant en l’aplicació de mesures correctores que, per exemple, ja han aconseguit “controlar” aquella amalgama de música i de crits que acompanyaven habitualment els reclams de les atraccions, amb l’objectiu de que l’entorn no pateixi tanta contaminació acústica, i que aquest any penso que ha millorat ostensiblement.

Però crec que encara falta treballar per a no perdre l’essència de la nostra festa, i trobar prou equilibri per a minimitzar efectes que algú pugui considerar negatius.

I poso per exemple.

Si no hi ha prou capacitat per assumir atraccions de gran format a l’àmbit de la natural fira a Juli Garreta, em pregunto si és necessari forçar una ubicació que genera, de manera contrastada, veritables molèsties per sorolls i vibracions a molts veïns (i no tots de Can Fanga!) i que poden provocar alguna acció judicial?

Si un cop acabat el concerts davant l’Ajuntament, em pregunto si no és un temeritat o quasi una provocació per uns veïns, (i no tots de Can Fanga!) programar uns concerts complementaris que s’allarguen fins a les 5 o 6 de la matinada amb música molt selectiva?

Si als problemes d’aparcament que ja pateix la ciutat habitualment, afegim l’eliminació del pàrquing ocupat per la fira, que ja estan assumides!, em pregunto si és necessari complicar més la situació retallant les places de davant l’Ajuntament, o les de l’antic Tenis, o algunes del port? Recordem que no només perjudica als de Can Fanga i que la fira és de tots, visitants i residents.

Això sí, com cada any he gaudit de la Festa Major, desitjo que tothom hagi gaudit de la Festa Major, i espero que tots aquests serrells ens permetin millorar per a continuar gaudint de la Festa Major.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada