dijous, 12 de gener de 2017

Cas Homs. Ara la via judicial, no política

El fiscal demana 9 anys d’inhabilitació per en Francesc Homs, i a partir d’aquí la justícia haurà de valorar si les accions denunciades estan dins de la legalitat, i si no és així, quina és la pena que mereix el llavors Conseller de la Generalitat Sr. Homs quan va cometre l’avui encara presumpta il·legalitat.
 
Perquè crec que es tracta simplement d’això, d’aplicar justícia d’acord amb la legalitat vigent; i si han atenuants que poguessin justificar les accions de l’acusat serà la pròpia justícia, amb total asèpsia i independència, qui haurà de tenir-ho en compte per a després sentenciar en conseqüència.
 
Clar que el Tribunal haurà de decidir quines dades poden tenir la consideració d’eximent i que en cap cas, i al meu entendre, no poden ser d’ordre polític, doncs seria donar la raó a aquells que acusen al poder judicial de supeditació al poder executiu, i això sí es posar en perill las bases de l’Estat de Dret, més si estem tractant, com és el cas, d’un possible delicte comés per un càrrec electe que, per més inri demana tàcitament la intercessió política per a paralitzar l’acció judicial, en una flagrant incoherència que li treu legitimitat.
 
És lògic que el Sr Homs pretengui que el judici es contempli com una espècie de joc Arcade, utilitzant els diferents episodis que suposadament han envoltat aquest tema a manera de nivells i pantalles passades, fent-los servir com arguments atenuants per a justificar el presumpte delicte, però la realitat és i ha de ser diferent.
 
El joc no és mateix i els fets, per exemple, del 1714 o la sentència del TC de 2010 que responia a la denúncia del PP sobre l’Estatut del 2006 i que segur s’esmentaran en el judici, no haurien de mediatitzar la valoració que ara ja correspon  exclusivament a l’àmbit judicial, i la que el Sr. Homs ha d’estar supeditat com qualsevol ciutadà.
 
Ara no toca parlar del per què, sinó del què s’ha fet o què s’ha desobeït, doncs crec que la justícia només ha de dirimir si els actes denunciats són constitutius de delicte, i condemnar o absoldre a l’acusat, d’acord amb l’aplicació del preceptes legals vigents.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada