dimecres, 2 de novembre de 2016

Imaginar l’aparcament soterrat al Passeig de Sant Feliu

Volíem imaginar, i per això aquell dissabte de fa més de 15 anys, en Josep Vicente, en Carles i jo amb la cinta mètrica a la mà, vàrem començar a visualitzar virtualment un edifici destinat a aparcament a la Corxera i/o a l’Horta d’en Palahí, així com l’impacte que tindria envers l’entorn i les repercussions funcionals en el seu àmbit d’influència.
 
Si en aquell moment no m’agradava el que estava imaginant, ara menys, i per això m’agradaria convidar a fer un exercici d’imaginació semblant el que aquells tres vàrem fer aquell dissabte.
 
Imaginem al ben mig de la Corxera un cub o un paral·lelepípede de 10 metres d’alçada, que podria arribar a ser de 15 o 20, ocupant tota aquella superfície amb la quasi impossibilitat d’integració a l’entorn, doncs estem parlant del que serà el centre cultural de la ciutat amb el Monestir com a referent.
 
Aquí em ve a la memòria el Castell de Castro Urdiales, de l’any 1163, que ara llueix un ascensor exterior per a pujar al far que, per molts esforços que han fet, no ha aconseguit passar “desapercebut”.
 
Prefereixo imaginar-me tota l’esplanada de la Corxera, on ara s’ubica el pàrquing, com una gran zona verda, imaginant-me també una gran complex de serveis a l’altra banda del carrer Enamorats, fins i tot contemplant un Ajuntament integral amb aparcament públic soterrat.
 
I per que fa referència a les repercussions, s’han de contemplar algunes possibilitats amb moltes subordinades i condicionants.
 
Es tancarà el passeig al tràfic rodat general? Es mantindrà el passeig obert només al trànsit captiu, és a dir, usuaris de garatges privats i zones de càrrega i descàrrega? S’eliminarà la zona blava del passeig, tal i com era en un principi, o es mantindrà tal com diu ara el Govern Municipal?
 
Inimaginable el passeig sense trànsit i sense zona blava, només amb vial de servei, doncs no podem oblidar que estem parlant de l’eix comercial i turístic de la ciutat, amb el mercat municipal i el seu aparcament, com tampoc podem obviar l’aposta d’un complex hoteler en construcció, al ben mig del passeig, que reclamarà accessibilitat.
 
Això ens obliga a continuar imaginant el flux circulatori al passeig com fins ara, possiblement més caòtic, doncs la gent continuarà apostant per arribar amb el seu vehicle lo més a prop possible del seu destí, i haurà de circular per a tornar, si torna, a l’aparcament de la Corxera doncs, segons tinc entès, tot l’aparcament habilitat a l’hinterland d’aquest “equipament” serà de pagament.
 
Doncs jo m’imagino el passeig amb un aparcament soterrat, amb una entrada i una sortida específica, sense edificis que provoquin agressió visual, com succeeix a altres ciutats; i, per què no?, limitant l’accés al passeig només a l’aparcament soterrat i a serveis amb elements tecnològics “smartcity”).
 
Sincerament, encara no entenc els arguments que, amb vehemència, van en contra de l’aparcament soterrat al passeig.
 
Els arguments sobre el flux circulatori queden completament anul·lats, doncs segons el projecte sembla que els vehicles continuaran arribant al passeig.
 
Els arguments tècnics no tenen cap sentit, doncs si la por estava en els nivells de l’aigua de mar pel soterrament, hem de dir que a la Corxera no projecten una planta soterrada, en fan dos!. Home!, i si la tècnica fa possible un aparcament soterrat al futur hotel a la Rambla Portalet, si s’ha fet altres poblacions i si, per exemple, a Barcelona funciona la Ronda Litoral i el pàrquing paral·lel i si, fins i tot, hem sigut capaços de desviar el Llobregat, hem de tenir problemes al Passeig de Sant Feliu de Guíxols?
 
Els arguments utilitzats sobre la fisonomia del Passeig, sobretot en el tema de l’arbrat, ara perden tot el seu valor, doncs només cal mirar algun arbre significatiu de la Corxera que, com a mal menor, patirà canvis d’ubicació. I en que fa referència a l’arbrat actual del passeig, convido a fer un vol pel Moll de Barcelona.
 
Els arguments sobre la incidència positiva en el comerç i la restauració de la ciutat, perden tot el pes, doncs només cal recordar l’afluència d’usuaris a les 300 places de l’aparcament de Can Rosellò, d’un 10% com a màxim, estant la sortida de vianants a pocs metres de la Corxera.
 
I els arguments econòmics sobre l’explotació mereixen una anàlisi a part doncs, sempre segons la premsa, estem parlant d’una concessió a 40 anys per tot l’aparcament de Sant Feliu, tan en superfície com cobert, on el possible desequilibri del compte d’explotació de l’empresa l’haurà de suportar l’Ajuntament, o sigui els ciutadans, que a més hauran de pagar per aparcar, encara que tinguin bonificacions.
 
Clar, amb raó és viable aquest negoci amb una ocupació del 9% o el 13%!. Només amb els detalls i informacions que ha donat a la premsa el govern Municipal, puc assegurar que si tingués capital em paltejaria invertir en un negoci com aquest. Ni una pèrdua!
 
La veritat és que veig molt poques avantatges a un aparcament a la Corxera, i vull continuar imaginar-me’l soterrat al passeig, per això demano que, com a ciutadà, em deixin opinar sobre aquest tema, doncs ens estan hipotecant per 40 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada