dimarts, 15 de març de 2016

Sant Feliu: Dedicació exclusiva de 42000 € = rebaixa salari de treballadors

No seré jo qui discuteixi si el salari que percep un Regidor és alt o baix; i no parlo d’indemnitzacions per assistències a òrgans col·legiats, sinó de retribucions per dedicació.
 
Crec que un polític té una gran responsabilitat i que s’ha de retribuir d’acord amb l’exercici de la mateixa, encara que això no treu, sinó tot al contrari, que es sotmeti a avaluació objectiva, permanent i continua de la seva gestió, no només cada quatre anys.
 
Que un Regidor cobri 42000 euros pot semblar molt o poc, això es subjectiu, doncs depèn de la situació de qui faci la valoració.
 
Un Regidor és un veí proper i això aixeca, per norma general, certes enveges, doncs un no calcula que són 42000 € bruts, i es tendeix a dividir-ho entre 12 mesos, oblidant-se de calcular descomptes obligatoris. Això sí, a la ciutat li osta 42000 euros!. Com també pot ser un element la situació laboral de cadascun o la manca d’ingressos, de la mateixa manera que les empaties i relacions personals o de veïnatge.
 
Jo personalment, crec que a la persona que té la responsabilitat directa de la gestió gerencial d’una unitat productiva o de negoci amb 250 treballadors i treballadores aproximadament, com ara l’Ajuntament de Sant Feliu, s’ha la de retribuir a nivell d’una empresa privada.
 
Per això no em grinyolen els 42000 Euros que ha de percebre el Regidor que desenvolupi aquesta responsabilitat, sinó que em carrisquegen les maneres, les formes i els arguments que s’utilitzen per a justificar aquesta dedicació exclusiva que, per cert, si al 2015 no es fa efectiva en un 50%, tal i com estava previst a l’anterior pressupost, és perquè no seria legal ni sobretot ètic, que un polític percebi un subsidi per atur i alhora retribucions públiques de l’erari públic municipal.
 
L’Alcalde decideix lícitament, amb el seu Equip de Govern, justificar aquesta dedicació exclusiva al “comprovar el gran volum de feina que hi ha a l’Ajuntament”, obviant cínicament els anys que porta com a Regidor, així com les crítiques, atacs, insults i demandes judicials que va llançar contra el Govern Municipal anterior sobre un tema de dedicació, encara que no es dona compte del menyspreu que manifesta sobre els tècnics municipals, doncs no només es justifica la dedicació amb paràmetres de volum de treball, sinó que al contractar personal extern per a “complementar i facilitar” l’execució de la tasca d’aquesta dedicació exclusiva, posa en dubte la capacitat del personal de l’Ajuntament que fa aquesta feina, i que ara supervisarà, en teoria, aquest Regidor i els assessors que l’acompanyaran. En síntesi, increment de despesa municipal.
 
I aquí no puc deixar de recordar les accions judicials i de “posat mediàtic” que l’Alcalde actual i el seu Grup Municipal de TotsXSF van portar a terme la legislatura anterior, estant a l’oposició, contra la contractació d’un assessor extern.
 
Però hi ha una cosa al voltant d’aquest tema que converteix als membres de l’Equip de Govern Municipal en el paradigma de la hipocresia, el cinisme i la manca de sensibilitat doncs mentre es paguen una dedicació de 42000 euros, mentre es paguen dues dedicacions més i mentre paguen assessories externes, a alguns treballadors municipals els hi trauran part de les seves retribucions, i no els hi pagaran ni aplicaran allò a que tenen dret.
 
Clar, al que guanya 70000 euros, o 60000 euros, o 48000 euros, o 42000 euros, o 22000 euros, o pot afegir al seu salari habitual que cobra de la seva empresa les indemnitzacions per assistència (Plens Municipals, o Meses de Contractació, o Consell i Juntes de Govern, o Comissions Informatives) que poden arribar als 2000 euros/mensuals, el fet de que li treguin 300 euros al mes o no li paguin 600 euros l’any té una incidència mínima, però al que té un salari de l’Administració pública, aquestes quantitats són realment importants per a la seva subsistència.
 
La quantitat de 42000 euros de la dedicació exclusiva d’un Regidor, que no critico, és una decisió personal de l’Alcalde aprovada pel Ple Municipal. Les retribucions dels treballadors i treballadores municipals, així com les condicions laborals, són fruit de la Negociació Col·lectiva plasmada en Conveni Col·lectiu/Pacte de Condicions, signat per l’Equip de Govern i els Representants Legals dels Treballadors supervisat pels tècnics municipals (Intervenció, Secretaria i Recursos Humans) i finalment, aprovat pel Ple Municipal.
 
Dins de la similitud del procés administratiu, la diferència és que l’Alcalde i el seu Equip de Govern poden declarar il·legal, encara que sigui una acció èticament reprovable, el marc de condicions de treball de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, i en un arriscat però alhora covard exercici de lliure interpretació, deixar de pagar part de les retribucions a les que els treballadors tenir dret.
 
Els ciutadans i ciutadanes, entre ells els treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, només poden manifestar la manca de legitimitat i d’ètica de l’Equip de Govern, i portar als tribunals la il·legalitat, l’abús i l’atac que representa que els hi treguin part de les seves retribucions.
 
Com sempre els hi he dit, tenen menys sensibilitat que una cloïssa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada