dilluns, 11 de gener de 2016

Qui tindrà la consideració de català?


És una situació nova, sense precedents, que genera preguntes que mai s’han fet, i que precisa de respostes també noves i obligades per part de qui defensa un full de ruta que d’aquí uns dies posarà en marxa un procés que, en teoria i crec que de manera utòpica, farà a Catalunya independent.
 
Segons l’esmentat full de ruta, si no ho tinc malentès, els catalans i catalanes haurem de votar, com a màxim d’aquí 18 mesos, i decidir quina serà la relació de Catalunya/Espanya (absurda qüestió si ja s’ha iniciat la desconnexió per part del Govern de la Generalitat), i aquí sorgeix la primera de les incògnites.
 
Qui serà considerat com a català o catalana, y podrà exercir els seus deures i reclamar els seus drets per a participar en tan important decisió?
 
Català és el que viu a Catalunya o també el que ha nascut a Catalunya, encara que no estigui vivint en aquell moment en territori català?
 
Per a considerar-se català, s’ha d’estar empadronat ineludiblement en una població catalana?, i si la resposta és afirmativa, haurem de preguntar des de quan, doncs si estem parlant d’un dret a decidir (absurd si es produeix desprès d’aquella “desconnexió”), la qüestió no és baladí.
 
Si un fill d’emigrants ha nascut a Catalunya, però pràcticament mai ha viscut a Catalunya, podrà ser considerat català?
 
Quin grau de consanguinitat o afinitat amb un català o catalana s’haurà de tenir per a què un ciutadà espanyol pugui ser considerat català?
 
O fins i tot, quantes generacions de catalans un ha de tenir per a poder aconseguir la consideració de català, desprès de manifestar la voluntat de ser-ho, sense viure a Catalunya?
 
Hi haurà prou amb una declaració jurada i la manifestació pública d’acatament a l’ordenament jurídic català, per a que un “espanyol” pugui ser considerat català, i quins seran els requisits?
 
Si vius, per exemple a Vinaròs (Castelló) i tens una empresa/negoci a Alcanar (Tarragona), que hauràs de fer per a ser considerat català?
 
És la voluntat manifesta de ser català un element que podria considerar-se com a requisit per aconseguir la consideració de català?
 
Segur que podrien sorgir mil i una casuístiques sobre aquest tema i, fins i tot, arribar a reduccions a l’absurd realment estrambòtiques.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada