dilluns, 26 d’octubre de 2015

Els contenidors soterrats SFG: Inconvenients i avantatges

Anunciava el Govern Municipal que posava a la venda els contenidors d’escombraries soterrats de la Placeta Sant Joan, doncs aquest sistema de recollida té inconvenients com facilitar “l’escampadissa de deixalles” al seu voltant, i no per “una qüestió de capacitat” sinó per “l’incivisme d’una part dels usuaris”.
Possiblement, quasi segur, que sigui la mala utilització que puguem fer els usuaris, la causa que indiqui si un servei al nostre abast dona els resultats positius que s’esperen, i la recollida d’escombraries pot ser un clar exemple.
És igual si els contenidors són soterrats, semi soterrats o de superfície;  quin és el sistema de  buidatge o de recollida; o si tenen més o menys capacitat; ni les mesures de pressió amb denúncies i multes han tingut l’efecte desitjat. L’experiència ens indica que la gent (o alguna gent), continuarà deixant les bosses d’escombraries escampades al voltant dels punts de contenidors, encara que estiguin buits.
Puc assegurar que aquesta situació no és exclusiva de Sant Feliu, sinó que es dona a indrets específics d’altres poblacions i, en aquest sentit, s’ha de buscar la coincidència per explicar quina és la raó i poder aplicar mesures correctores reals i efectives, fugint del simplisme de retirar un sistema de contenidors o de culpabilitzar al ciutadà.
Un es passeja i observa com, a certes ciutats de més dimensió que Sant Feliu, el sistema de contenidors soterrats funciona a la perfecció; fins i tot i de manera general (sempre hi ha punts d’excepció), també funcionen les bateries de contenidors ecològics.
Un va a Gijón o Burgos, per exemple, i veu que al voltant dels punts d’abocament (soterrat o superfície), el valor és la neteja i no hi ha res escampat, per què?. Doncs preguntem-li als  qui realment tenen les respostes, que no són d’altres que els operaris que, com no podia ser d’altra manera, coincideixen amb independència de la població.
Segons duen, és com si fos l’efecte crida: la brutícia atrau brutícia!. Si deixes una bossa al costat d’una bateria de contenidors, al cap d’un temps relativament curt, apareixen al voltant deixalles, com si fossin bolets, i l’indret es converteix en un punt d’abocament descontrolat.
Si, en canvi, fas un manteniment intens del lloc, el punt es converteix en un “punt net”, com em deia un operari de Gijón, i cada cop la intensitat del manteniment pot ser menor.
Des d’aquesta premissa, no són els contenidors soterrats els culpables de la brutícia al seu voltant, sinó de la capacitat però, sobretot, del seu manteniment, tant pel que fa referència a la neteja i freqüència de recollida com al mecànic, i aquí sí que podria entrar, que ho desconec, el principal inconvenient: l’econòmic.
I haig de dir que no hi ha color si comparem l’impacte visual d’una bateria de contenidors de superfície, amb les “boques” integrades al paisatge  d’uns contenidors soterrats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada