dimarts, 21 de juliol de 2015

Frau a la democràcia

Sóc de l’opinió de que quan un decideix formar part d’una candidatura política per a concórrer a uns comicis electorals ha de fer-ho amb totes les conseqüències, i la més important és la possibilitat d’estar obligat a assumir la representació per a la que es presenta a la ciutadania, encara que el lloc en el que vagi ofereixi poques probabilitats.
 
En aquest moment el sistema de llistes tancades impedeix que es pugui escollir a una persona determinada i per això els partits s’aprofiten de la situació i s’amaguen en allò de que “fulanito tancarà la candidatura demostrant el seu recolzament”, essent aquest “fulanito” una persona de rellevància que, amb seguretat, no sortirà però que aportarà vots.
 
Però imaginem per un moment que les llistes fossin obertes i que els ciutadans poguéssim escollir a les persones, no a les sigles. Possiblement ni les sigles ni la pròpia persona formaria part de la candidatura, i per una senzilla raó: tindria molts números per a sortir.
 
El cas de la llista que sota el nom de “Junts per el sí” intenta monopolitzar el moviment independentista de Catalunya és flagrant perquè, coneixent només els cinc primers i l’últim, però sospitant que formarà part d’aquesta candidatura més d’un personatge amb valor mediàtic que no polític, els ciutadans i ciutadans que optin per aquesta opció no sabran realment a qui estan votant; i no ens podem oblidar que el 27-S escollirem a les persones que ens representaran en el Parlament de Catalunya.
 
No qüestiono que un entrenador de futbol, ara del Bayer i abans del Barça com en Pep Guardiola, es pugui dedicar a la política i ser un bon Parlamentari, però hem de ser seriosos! Algú s’imagina ara al Pep anant diàriament al Parlament de Catalunya a debatre temes que afecten al dia a dia dels ciutadans? Clar que no.
 
Al Pep al presenten, simplement, pel seu valor com a imatge i testimonial. Una actuació que essent legal i dins de la norma crec que és èticament reprovable doncs, al posar de manifest que no té cap intenció de fer de polític, està posant preu a la democràcia i, per tant, prostituint-la.
 
Hi ha altres mecanismes per a que en Pep Guardiola i els altres que segurament formaran part d’aquesta candidatura per les mateixes raons mediàtiques, puguin mostrar el seu recolzament a aquesta opció, i evitar fent un frau al sistema democràtic i riure de tots aquells que hem lluitat per a que poguéssim exercir la llibertat d’escollir els nostres representants.
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada