dilluns, 1 de juny de 2015

La xiulada

Defenso la igualtat social i, per aquesta raó i com sempre dic, no m’agraden les fronteres, ni les banderes, ni els himnes que serveixin per a fer evidents alguns elements diferencials entre grups socials.

Per això em fa esgarrifant-se que un himne provoqui una reacció de tal intensitat com la que s’ha produït al Camp Nou, quan va sonar l’himne nacional espanyol abans del partit de futbol entre l’Atletic de Bilbao i el Barça.

Segur que el protocol previ a l’inici del partit, seria el mateix si es jugués en altre estadi; segur que dins d’aquest protocol s’inclou que soni l’himne espanyol i segur que de tothom era conegut que sonaria, o sigui que afirmar que hi ha una provocació no té cap sentit; segur que la reacció del públic no va ser per generació espontània, no en va es van repartir prèviament 10000 xiulets; segur que no tots els que van assistir a veure aquesta gran partit de futbol com els que van fer-ho a través de la tele estaven d’acord amb aquesta actitud; i com també estic segur que molts seguidors del Barça i del Bilbao no volen que se’ls estereotipi i se’ls acusi de manca de respecte.

I, en tot cas, d’allò que estic segur és que no és pot justificar aquesta manifestació a manera de xiulada com “llibertat d’expressió”, perquè crec que tracta simplement de mostrar-se irrespectuós davant un protocol reglat, conegut i acceptat des del primer moment en el que es participa en la competició i es juga per a guanyar.

Se’m susciten dues preguntes: Si Catalunya fos un estat independent i el Barça tingués oportunitat de participar en una competició com la Copa del Rey, ho faria?. Si decidís jugar-la, arribés a la final i aquesta es jugués a un estadi fora de Catalunya, també tindríem justificació aquesta xiulada?

Un il·lustre intel·lectual guixolenc opinava, com sempre amb encert, que convertir la xiulada en l’himne espanyol deixaria fora de joc als que alimenten aquesta controvèrsia. Aquesta solució ja m’agrada però crec que hauríem de trobar una solució que no ferís cap sensibilitat i, estant assumits per tothom els sentiments territorials i tenint cada autonomia o nació el seu himne, que en els partits de futbol, a l’igual que per exemple a la Fórmula I, soni l’himne espanyol i per exemple en el cas del proppassat dissabte, els Segadors i l'Eusko Abendaren Ereserkial.

Agradi o no agradi, estem simplement parlant d’un partit de Fútbol, final del campionat per a guanyar la Copa del Rey. Partit que es juga al Camp Nou, com es podria jugar a l’estadi del València o al del Real Madrid.

Jo sóc seguidor del Barça, i només poder gaudir del magnífic partit de futbol, dels gols, sobretot de l’obra d’art d’en Messi, i del fet de que guanyés el campionat el Barça em va fer treure aquest regust agredolç de la xiulada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada