dimecres, 20 de maig de 2015

Debat electoral a SFG

Dona a entendre el periodista Óscar Pinilla del Punt Diari, en una anàlisi del debat entre alcaldables de Sant Feliu de Guíxols que va organitzar ahir TV Costa Brava, que lo més important d’un acte electoral com aquest, o el missatge amb el que la gent es queda, són els 30 segons que el moderador deixa per a que els candidats demanin el vot.
Hi ha tres tipus de persones que segueixen aquests debats.

Un, els que esperen l’enfrontament i la confrontació entre candidats; la majoria ja tenen el seu vot decidit que, majoritàriament, és l’abstenció. Normalment quan veuen que el debat transcórrer pel camí de l’educació, tanquen la tele i se’n van a dormir. Poc els importa el missatge final!.

Dos, els entregats que aplaudeixen sí o sí al seu candidat, esperant que el seu alcaldable doni “canya” a la resta de candidats. Esperen al final del debat i la valoració sempre va en la mateixa direcció. Han guanyat el debat! Poc els importa tampoc el missatge.

I tres, els indecisos, que no es mouen ni per militància ni per empatia prèvia i que tenen interès en el que pensen els candidats. En aquests els interessa el contingut del debat i les intervencions, no el màrqueting electoral. Els integrants d’aquest grup són molt pocs, malauradament, doncs el seu interès pel procés es basa en programa i no en imatge. Podem afirmar que per ells el missatge final també té poca importància.

Sí, alguns del candidats de Sant Feliu ahir van donar, malauradament, més importància al missatge final que no al contingut de les seves aportacions; i fins i tot les seves intervencions al debat les van voler convertir en missatges electoralistes, amb el que demostren manca de convenciment dels seus propis plantejaments.

De la mateixa manera que exigim un canvi radical a la manera de fer política, - que no a la radicalitat política com ahir algú apuntava,- també les campanyes electorals haurien de modificar el seu format, i per exemple, aquests debats públics s’haurien de convertir en veritables comparatives de posicions sobre temes determinats, que permetessin que els ciutadans poguessin decidir el sentit dels seu vot atenent al compromís públic de les seves propostes en matèries específiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada