dissabte, 14 de març de 2015

Participació supra-organitzativa i transfuguisme

En línees generals m’agrada el que manifesta aa la premsa la Silvia Paneque en referencia a aquests dos temes: el transfuguisme i la confecció de llistes.

Creient en la participació basada en els partits, estic convençut de que l’única manera de que perduri aquest sistema és la implicació de la societat en les seves decisions, més enllà de la militància. És a dir, els partits han de “tenir en compte” l’opinió dels que, a les seves mans, tenen l’opció de donar-los-hi l’exercici de la responsabilitat.

Si diferents partits, especialment de l’espectre polític de la esquerra, ja intenten generalitzar la via d’elecció de candidats amb participació supraorganitzativa, em pregunto si no seria el pas decisiu d’apropament a la societat que la composició de candidatures d’un partit també “tingués en compte” l’opinió de la ciutadania, tal i com planteja la Silvia.

Sobretot, i començant ja ara a l’àmbit municipal on l’element personal té màxima incidència, aquest mecanisme participatiu podria donar resposta al sistema de votació de llistes obertes que reclama gran part de la societat.

I en el tema del transfuguisme completament d’acord, si el transfuguisme l’entenem com l’acció de“exercint una representació democràtica, passar d’un partit polític a altre amb l’objectiu de canviar la correlació de forces, sobretot per interessos personals o partidistes” .

Sense exercir representació democràtica, canviar de militància en un o altre partit és decisió individual i lliure de la persona, encara que la decisió comporti una possible incoherència ideològica, si es té en compte l’historial de cadascú. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada