dimecres, 16 de juliol de 2014

No tota la competència és deslleial

Realment difícil és trobar equilibris i donar respostes a totes les necessitats perquè, i és normal, quan no hi ha alegria en el consum, la competència, que hauria de ser un  valor positiu a nivell comercial, es percep com un factor realment negatiu.

Si algú decideix impulsar un xiringuito singular, mòbil i de bon gust, oferint begudes o sucs de fruita natural, el propietari d’un establiment de restauració sedentari, encara que estigui ubicat a certa distància de la platja, entén que és una competència deslleial, fins i tot si a la seva oferta no hi ha aquest producte.

De la mateixa manera que també ho considera un atac a la seva hegemonia quasi monopolista, el que ven fruita o gelats.

Si algú demana emprendre un negoci temporal, aprofitant l’afluència de clients potencials que creix en temporada estival en un poble com el nostre, ens trobem amb la protesta enèrgica d’aquells que tenen un negoci durant tot l’any, entenent que això és un fet diferencial de privilegi.

Fins i tot, ens em trobat amb que se’ns demani que una entitat no pugui vendre els seus productes manufacturats, encara que sigui amb finalitats altruistes i socials.

Un concert o actuació musical, per exemple, programat en un punt determinat de la ciutat, pot ser considerat com un element beneficiós per uns i perjudicial per altres.

Hem arribat a l’extrem de que es qüestionin parades específiques del mercat dominical o, fins i tot, el propi mercat.

Certes parades o barraques de la Festa Major també estan essent elements considerats distorsionadors.

Com algú em deia l’altra dia, el millor és no fer res perquè, com a mínim, el “no fer res” no beneficiaria a ningú, per ningú podria sentir-se perjudicat.

Actuar d’aquesta manera, millor dit, no actuar, seria còmode però alhora irresponsable i avorrit. És més divertit i responsable cercar i aplicar equilibris entre tots els interessos, impulsant la iniciativa competencial, sense deixar d’entendre que en la conjuntura actual, qualsevol iniciativa pugui ser considerada quasi com intrusista.

Però clar, això no pot ser un fre a la confluència d’interessos i a la dinamització que representa de positiu la competència comercial, com un dels elements per a incrementar el consum, la qualitat i la xifra de negoci.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada