diumenge, 19 de gener de 2014

La lectura escatològica 3.0

Una de les meves aficions és la lectura, i dins d’això sempre he tingut la costum, quasi la mania, de contemporitzar tres llibres diferents. I podria dir obres, però vull emfatitzar en la paraula llibre perquè parlo de paper.

1. La de llit. No puc dormir sense haver llegit alguna plana d’algun llibre, preferiblement una novel·la, i no m’importa repetir.

2. La de dia. Aquí sí que m’agrada alguna obra d’aquelles que et fan pensar: m’és ben igual el gènere (novel·la, assaig, biografia, tècnica, etc.)

3.  I l’escatològica. En la solitud del WC, preferiblement una novel·la sense pretensions, encara que no és incompatible simultaniejar amb alguna revista, sobre tot els dominicals de la premsa escrita.

Però avui he sigut conscient de que les costums varien i que, de manera inconscient i amb total normalitat, una de les accions lligades amb la lectura de les tres que com a lector quasi compulsiu portava a terme habitualment, han deixat pas a altres maneres de llegir completament diferents.

He canviat el paper per les bateries, i ara el mòbil o la tablet han guanyat el terreny al llibre de paper. I la veritat és que s’enyora, per exemple, poder doblegar la punteta de la plana d’un llibre (si és meu i d’edició barata) o de posar un trosset de paper higiènic, per a mantenir present on deixes temporalment la lectura.

Les lectures escatològiques han perdut el seu encant i, fins i tot, aquell moment gloriós en el que la premsa escrita també interactuava al wàter-closet, ha deixat el protagonisme a les múltiples possibilitats que dona un smartphone.

Però no és el mateix, ni molt menys! Perquè avui he sigut conscient que havia renunciat a la lectura en la intimitat del WC i que compartia les accions que es porten a terme en aquest habitacle amb tots aquells amb els que comparteixo xarxes socials.

I per això, encara que ja a 20 dies del seu naixement, per aquest 2014 m’he proposat recuperar la costum de la lectura escatològica en format paper i vèncer la tècnica del 3.0 que estava guanyant terreny, inexorablement.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada