dimarts, 15 d’octubre de 2013

Immigració: solució a l’origen

Mitjans materials per a controlar el viatge i l’arribada d’aquells que es juguen la vida intentant trobar una porta d’entrada a Europa, fugint d’una situació dramàtica en els seus països d’origen.

Si aquest és l’únic esforç que farà la Unió Europea i els Governs dels estats d’Europa més afectats per a solucionar el problema de la denominada “immigració il·legal” demostren, per una banda, un interessat i calculat desconeixement del problema real (o sigui, que desvien la mirada); i, per l’altra, una manca de sensibilitat vers la dramàtica situació personal que pateixen els milers i milers de persones que, pagant vida i diners, compren un passatge en una precària embarcació per a creuar el mar i arribar al “viejo continente”.

Perquè aquesta gent fuig d’una situació dramàtica, es juga la vida en un viatge dramàtic i afronta el futur incert que representa el drama de la subsistència. I aquest panorama precisa solucions inicials, no pegats per callar consciències. 

La solució no està en subministrar únicament sostre, vestit i aliments a aquestes persones, que hem de fer-ho. Això genera un problema amb greu perill d’enquistament que l’únic que pot provocar és confrontació.

Ni la solució està únicament en preservar la vida dels que se la juguen al mar, un cop han decidit “enrolar-se” en aquelles embarcacions de mort. Si fos així, lo més operatiu seria utilitzar els vaixells dedicats al salvament d’aquestes persones i anar a recollir-les al seu punt d’origen, amb el que s’estalviarien diners, hi hauria un control efectiu i lluitaríem contra les màfies que estan fent l’agost venent passatges sense tornada, aprofitant-se la necessitat.


La solució està a l’inici, és a dir, a on radica l’origen de la dramàtica precarietat de la que estan fugint; i aquí sí que tothom, en aquest cas Europa, i per extensió el denominat món desenvolupat, ha de dedicar tots els esforços possibles, perquè qualsevol inversió que es faci en aquest sentit és, amb tota seguretat, d’alta rendibilitat social.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada