dissabte, 13 d’octubre de 2012

Suspens en matemàtiques

Si en un metre quadrat hi caben dues cadires, quantes cadires hi caben en 10000 metres quadrats?
 
Problema senzill, bàsic i sense complexitats, que qualsevol estudiant d’ESO podria resoldre sense gaires esforços.
 
Sí que és cert que si es vol portar a una situació pràctica, podrien sorgir variables. Es toquen les cadires? Quina superfície hi ha de separació entre cadira i cadira? Al seure una persona la cadira es pot moure uns centímetres, quants?
 
Però segur que els diferents resultats d’aquesta senzilla equació, per moltes variables que hi hagin, no diferiria un de l’altre.
 
Doncs bé, veient les valoracions i càlculs que s’han fet de la manifestació que, per la unitat d’Espanya, es va celebrar ahir a Barcelona, els “calculadors” són el paradigma del fracàs escolar, sobretot en el que es refereix a matemàtiques.
 
Perquè de 6000 a 500000, passant per 65000 i 100000, el que demostren és una falta de rigor que ratlla el ridícul més espantós; per molts factors que es puguin introduir, els diferencials matemàtics de les solucions no podrien ser mai tant abismals, com no sigui que la variable sigui tant subjectiva que es basi únicament en el “torticerisme mediàtic” indigne de qui té la responsabilitat oficial, tècnica i política, de donar credibilitat a les seves informacions.
 
Encara que sigui auto enganyar-se, és normal que els organitzadors d’un esdeveniments vulguin donar un valor afegit a l’èxit, inflant les xifres d’assistència. De la mateixa manera que està dins de la normalitat que els detractors de l’esmentat esdeveniment vulguin visualitzar el fracàs de la celebració fent valoracions a la baixa.
 
Però a la fi, tot és una qüestió d’aritmètica, que l’objectivitat de les autoritats ha de posar de manifest, com si d’un professor de matemàtiques es tractés.
 
Sincerament no m’importa si va ser un èxit o un fracàs la manifestació d’ahir, això depèn de les expectatives de cadascun dels actors, convocants o contraris. El que més em preocupa és la manipulació que volen fer amb aquest ball de xifres, uns i els altres, amb la connivència dels que, des de la responsabilitat tècnica de les institucions públiques, haurien de demostrar objectivitat més enllà del color de qui està governant.
 
Prefereixo pensar que estan fent el ridícul per falta de coneixements. Van suspendre les matemàtiques!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada