diumenge, 13 de maig de 2012

De la normalitat al conformisme

Ens aixequem cada dia amb idèntiques informacions que el dia anterior; al migdia, seiem a taula i els informatius repeteixen el mateix; fins i tot al vespre, desprès d’una jornada laboral (qui té la sort de poder-la complir), els locutors o presentadors ens recorden pràcticament els mateixos titulars.

Han aconseguit que la crisi, l’atur, un fosc horitzó i la complicitat obligada en retallades i renuncies a drets laborals, econòmics i socials no siguin notícia, sinó un element quotidià de la nostra vida.

Ara per ara seria notícia, una bona notícia, que una entitat financera concedís un crèdit a una empresa per a continuar amb la seva activitat. Tot al contrari, el que avui està dins de la normalitat i ja no desperta la indignació de la ciutadania, és que una persona deixi en fallida tècnica l’entitat bancària de la que era responsable, que s’hagi de sufragar amb diners públics la seva mala gestió, i que a més a més cobri una indemnització milionària per dimitir del seu càrrec.

Lamentable normalitat mediàtica és la ridícula creació de 5000 llocs de treball en un país que té més de cinc milions de ciutadans sense feina i que, en poc temps, arribarà al rècord de que una de cada quatre persones engreixarà la llista d’aturats, quan la notícia hauria de ser l’aplicació d’efectives polítiques actives d’ocupació.

Ja no sobte a ningú que ens parlin de recessió econòmica, d’austeritat i de puja d’impostos. El que no seria normal és que s’anunciessin necessaris plans de reactivació econòmica.

Que la sanitat, l’educació o molts serveis bàsics que sostenen l’Estat del Benestar perdin qualitat és una notícia que ja no desperta l’interès diari; lo positiu, però per això estrany, seria un titular anunciant, per exemple, l’aposta clara pel manteniment del servei sanitari universal o per polítiques educatives adients, com a base de la reactivació social.

Ja no desperta interès el desnonament d’un habitatge familiar, l’embargament o el tancament empresarial que deixa al carrer a desenes de treballadors; és la notícia habitual, és el pa de cada dia.

Han aconseguit que els anuncis d’un acostament, cada cop més proper, a una precarietat social insostenible estiguin dins de la normalitat.

Han aconseguit que les notícies que abans ens esgarrifaven ara estiguin en el marc de la normalitat, amb l’objectiu de que aquesta normalitat és tradueixi en un conformisme social que els permeti actuar amb total impunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada