dissabte, 3 de març de 2012

Port de Palamós, espai Schengen, JA!!!

Ja ens tenen acostumats a aquella demagògia que ratlla la mentida i, com algú em porta aconsellant fa molt de temps, hauria de fer un exercici de “chubasquero” per aconseguir que em rellisquessin moltes d’aquestes afirmacions que no tenen com objectiu més que l’autocomplaença política.

Però no puc, i quan algú intenta justificar lo injustificable amb arguments falsos no puc més que rebel·lar-me, com a mínim, per a descarregar la meva indignació.

Avui, a la premsa, el PPC manifesta el seu recolzament a que el Port de Palamós sigui declarat com Espai Schengen, és a dir, que aquesta infraestructura portuària sigui considerada de lliure circulació amb els països signants d’aquest acord, amb els condicionants de control i visats que es marquin.

Això seria una bona notícia sinó fos perquè al Senat el PP va votar en contra d’aquesta declaració, i pels arguments que, sense cap tipus de solidesa per la seva falsedat, esgrimeix el PP català per a justificar aquesta decisió, assumint un protagonisme reivindicatiu que no els hi correspon.

Com a responsable Nacional de Ports de la UGT, a principis del anys 90, vaig demanar oficialment a tots els grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya una iniciativa per a que el Port de Palamós tingués un PIF (Puesto de Investigación Froteriza) fixe, atès la seva potencialitat com a port de mercaderies.

Quan el Port de Palamós, anys desprès, va convertir la seva potencialitat turística en una realitat, i sent responsable al Sector de Ports estatal de la UGT, vaig fer la mateixa reivindicació tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats, amb reunions amb tots els grups polítics amb representació.

No eren necessaris estudis previs de viabilitat, ja que la demanda era fruit de la constatació d’una necessitat que portaria efectivitat als tràmits portuaris i representaria un valor afegit a l’oferta comercial i turística gironina perquè, l’hinterland del Port de Palamós no només és circumscriu a aquesta ciutat baix empordanesa, sinó que el seu àmbit d’influència  té incidència a tot el territori.

Haig de reconèixer que mai he pogut esbrinar el per què de la falta d’interès en dotar al Port de Palamós d’un servei, com el PIF, que hauria de considerar-se essencial per al desenvolupament d’aquesta infraestructura.

Cost?, en absolut. Quan s’havien d’utilitzar els serveis fronterers de l’Agencia Tributària, s’havien de desplaçar els efectius ubicats a l’Aeroport de Girona.

Competència amb els ports d’interès general?, en absolut. S’ha de tenir en compte la capacitat del Port de Palamós en comparativa amb el de Barcelona, per exemple.

Dependència administrativa? No ho sé. El Port de Palamós depèn de la Generalitat de Catalunya.

El que sí és cert és que el Port de Palamós és un element generador de riquesa a tot el territori, i que tots els partits polítics, entre ells el PP, han estat sords a una legítima reivindicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada