diumenge, 26 de juny de 2011

Repartir misèriaRepartir entre tota la població activa els llocs de treball existents és la fórmula que els economistes catalans avalen per a solucionar el problema més real i que més preocupa a tota la societat, l’atur.

Que una proposta com aquesta es fes des d’un punt de vista polític seria fruit de la comprensible, encara que indignant, demagògia a la que certs polítics ens tenen acostumats, però que aquesta sigui la solució que aporta qui, teòricament, te els més elevats coneixements sobre qüestions econòmiques és realment preocupant i que justifica el fet (el propi degà del Col•legi d’Economistes de Catalunya ho reconeix) de que “l’economia espanyola està sota vigilància”. No podia ser d’altra manera amb aquesta decebedora demostració d’insensibilitat social.

És cert. Amb l’aplicació d’aquesta senzilla i eficaç mesura, la taxa d’atur desapareixeria de manera fulminant.

La posta en escena, més simple que el mecanisme d’un xumet. En diferents bosses es col•loquen els noms de tota la població activa, és a dir, els de tots els treballadors i treballadores, tant els qui treballen com aquells que no ho fan, però que estan exigint el seu dret constitucional a fer-ho.

Les bosses estaran diferenciades no tant per coneixements i capacitats professionals, sinó per nivells salarials reals o potencials. Factors com el geogràfic o l’arrelament familiar han de ser secundaris per assegurar l’èxit de l’operació.

Lògicament, com estem parlant d’assalariats, en les bosses no entren ni empresaris ni personals d’alta o altíssima direcció.

En altres bosses es col•locaran els llocs de treball i ocupacions existents i desprès, per “insaculació”, s’emparellen les boles amb les feines. Per a simplificar, la massa salarial es repartirà linealment entre tota la població activa de les diferents bosses.

Un cop fet això, tots tindrem feina precària i tots tindrem un paupèrrim poder adquisitiu. Però això sí, estarem en un país amb plena ocupació i sanejat econòmicament, a on els rics continuaran sent rics, i els assalariats continuaran sent més pobres, encara que no hi haurà misèria, ja que l’haurem repartit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada