dilluns, 7 de juny de 2010

Negociar sota una espasa de Damocles


A ningú se li escapa de que és urgent cercar i aplicar mecanismes que facilitin i impulsin la creació d’ocupació per a tornar a reactivar l’economia de consum i per això, patronal i sindicats, no posen en discussió la necessitat d’afrontar una negociació que permeti introduir nous elements en la normativa laboral vigent.

I és normal que en el marc d’aquesta coincidència de voluntats sigui difícil trobar punts en comú més enllà de l’objectiu inicial, ja que els empresaris consideren, incomprensiblement, que l’acord per a generar llocs de treball ha de passar per la flexibilització total de l’acomiadament, un plantejament completament distant a la postura defensada pels sindicats que consideren que hi ha altres elements lligats a la contractació i la flexibilització del desenvolupament productiu que, degudament gestionats, podrien incrementar la necessària competitivitat empresarial.

Però més enllà de les posicions de cada una de les parts que, per sí soles, ja dificulten la possibilitat d’arribar a un consens ràpid, ara s’afegeix un factor que, sense ser nou, sí que mediatitza i distorsiona completament la negociació. El temps.

El Govern posa a la denominada Reforma Laboral una data de caducitat, el 16 de juny, i a manera d’amenaça penja sobre el cap dels que estan negociant una espasa de Damocles amb forma de Decret.

Com diu el refrany, mai les presses son bones i, en qualsevol negociació si bé és necessari marcar temps, aquests han de ser un objectiu de les parts que faciliti i agilitzi la pròpia negociació, mai una frontera infranquejable perquè el temps, com element amenaçant i i d’obligatori compliment, és fàcil que doni com a resultat el desacord o bé un acord no satisfactori.

Amb seguretat, el Govern ja te dissenyada la proposta de Reforma Laboral que considera més positiva i que donarà resposta a les exigències dels països de la Unió Europea, per la qual cosa cal preguntar-se si provocar un desgast innecessari en les relacions entre sindicats i empresaris serà fruitós en el futur, o bé desencadenarà una crispació que impossibilitarà posteriors acords.

De moment, ja planeja una Vaga General que, sense discussió, afectarà encara més la difícils situació econòmica i social que estem patint.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada