dissabte, 26 de juny de 2010

La coherència, o no, de la Iniciativa Popular per la independència


És una qüestió de coherència el que el Grup Municipal del PSC a Sant Feliu de Guíxols es manifestés en contra de la moció presentada per ERC, demanant el recolzament del Consistori a la Iniciativa Popular per a organitzar un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Vam fer-ho quan aquest grup va presentar la moció de recolzament a la consulta popular sobre el mateix tema i ara, coherentment, fem el mateix.

Perquè es tracta d’això, de coherència. La mateixa que tenen els companys d’ERC al presentar la moció; són independentistes i és coherent que utilitzin tots els mitjans possibles per manifestar-ho.

El PSC no és independentista i, coherentment, hem de manifestar la nostra postura.

• Primer, perquè no és el nostre model. Creiem en un Estat Federal.

• I segon, perquè creiem en l’Estatut d’Autonomia al que els catalans i catalanes, majoritàriament, van donar suport mitjançant un referèndum. Seria contradictori defensar l’Estatut i, alhora, impulsar un referèndum d’independència, més quan el Tribunal Constitucional encara no s’ha pronunciat.

Podríem entrar en altres valoracions sobre la legalitat de la pregunta que es vol traslladar als ciutadans i ciutadanes i, fins i tot, sobre les argumentacions de la petició que qüestionen els valors actuals de democràcia, estat de dret i estat social que son part indissoluble del sistema institucional que viu la ciutadania de Catalunya o, per què no?, sobre el fet de integració a la Unió Europea lligat a la independència, com si això fos una pas automàtic.

Però, repeteixo. Tant la postura del PSC com la d’ERC són coherents amb la seva visió particular de Catalunya.

Possiblement altres grups polítics hagin de defensar la seva postura incoherent que ara, en un tema com aquest, deixa en evidència les seves pròpies contradiccions quan públicament manifesten defensar l’Estatut i, immediatament, defensar aquest referèndum; o votar en contra de la Llei de Consultes i abonar-se a la primera pregunta que, recolzant-se en aquesta Llei, s’intenta plantejar sobre la independència.

Ara els catalans podrem saber si el projecte de CDC i Unió (CiU) és la independència o no. És a dir, si ha mort el projecte nacional de Mas (CiU) i si ha nascut el seu projecte independentista.

De totes maneres, i entenent que aquest debat s’emmarca dins de l’escalfament de motors polític que precedeix a la campanya per les Eleccions Autonòmiques de la tardor, i sense fugir del debat, hem pregunto si és aquest un tema que ha de merèixer l’atenció d’un Ple Municipal i si és coherent i sensat demanar el recolzament dels Regidors i Regidores d’un Ajuntament a un tema que, segons diu la pròpia moció, ha rebut el suport a les urnes d’un sempre respectable, però mínim, 18 % dels cens de votants guixolencs, majors de 16 anys i immigrants inclosos.

1 comentari:

  1. Estic d'acord. De maneres oposades, però hi ha partits que sí tenim clar què volem per Catalunya. Altres juguen al gat i la rata i només maregen al personal...

    ResponElimina