dilluns, 5 d’abril de 2010

Respectar d'expressió


Encara que faci mal, si una opinió està feta des del convenciment, crec que no hi ha res a dir. És una opinió i, com a tal, sempre hi ha opció de debatre-la, i per això, sempre he impulsat les entrades que es fan a la xarxes socials, fòrums de debats o blogs personals i col•lectius.

És enriquidor veure com la gent té inquietuds i, de manera natural, expressa les seves opinions sense por a ser reprimit ni a ser “castigat”. D’això, els que tenim certa edat en tenim molta experiència.

Ara, per sort, poder opinar lliurement és un dret i la llibertat d’expressió ja no és qüestionable per ningú. Bé, menys per aquells que continuen confonent l’opinió amb l’afirmació, i que entenen que un debat per diferència de criteris és un atac personal inacceptable contra les seves idees.

Durant aquestes últimes dates,els comptadors dels llocs d’Internet a on es podia opinar sobre la situació política de Sant Feliu de Guíxols han vist com els seus números creixien de manera substancial. Milers i milers de visitants i molts, moltíssims comentaris a l’Espiell Ganxó, a l’Info-Guíxols, a les notícies d’El Punt o del Diari de Girona, a Blogs Personals, etc, etc.

Però no tot han sigut opinions que haguessin permès encetar debats incruents i, en molts casos, aclaridors. Al ben mig de les opinions s’han colat aquells que, de manera torticera, el que volien era prostituir un debat sa i centrar-lo en les seves afirmacions malaltissament interessades.

Són aquells que per no creure en la llibertat d’expressió no l’utilitzen amb llibertat, i per no tenir opinió llencen injúries i difamacions utilitzant la signatura de l’anonimat o el pseudònim, com si fos un paraigues per a cobrir-se de possibles conseqüències..

La llibertat d’expressió té un límit universal si parlem d’informacions i no d’opinions, i és que la informació que es trasllada ha de ser veritat i comprovable.

Si no és així i la informació, que no opinió, és falsa és converteix en difamació i, si es fa per mitjans fixes, per exemple, els electrònics, la figura jurídica seria libel, susceptible de punibilitat per la justícia.

Com a defensor acèrrim de la llibertat d’expressió crec que val la pena defensar-la i utilitzar-la amb tot el respecte que mereix. D’altra manera tenim el perill de perdre-la.

1 comentari:

  1. Benvolgut sr. juanjo, no soc militant socialista, ni tan sols simpatitzant, però en aquesta assumpte hem sento al seu costat. Té tota la rao del mon!!!

    ResponElimina