dimarts, 30 de març de 2010

El Talp


Segons el diccionari, la principal accepció del talp és una bestiola peluda que menja insectes. Però també se li denomina talp a un agent infiltrat en una organització que serveix a un altra.

És a dir, el membre d’un Govern que passa informació privilegiada a l’oposició sense que la resta de confiats companys ho sospitin, manifestant públicament que a aquesta gent (l’oposicició) “ni aigua”, com a mínim és això, un talp
.
Els talps, no els animals sinó el polítics animals, en qualsevol estat se’ls considera traïdors i, normalment, només mereixen menyspreu i, si són enxampats, cau sobre ells tot el pes de la llei.

Quan són descoberts, per amagar i justificar la seva traïdoria, argumenten la seva rebutjable acció amb actituds de prepotència, intentant amagar la seva culpabilitat amb raonaments de falsa honorabilitat incompatibles amb el sentit comú, pel propi desenvolupament de l’acte.

Però al final, el talp polític mai pot deixar de vanagloriar-se de la seva acció, i no se’n pot estar de fer públic quin ha sigut el preu , (poder o diners) que, per la seva traïdoria, ha hagut de pagar el seu contractista a canvi de rebre tractes de favor.

Són moltes les planes de l’historia que s’han escrit sobre els talps o traïdors.

En Judas, traint a Jesucrist per unes monedes de plata. Ell mateix es va suïcidar.

En Julio César, traït pel seu propi fill, Bruto.

Els demòcrates espanyols, traïts per en Franco.

I en Viriato, traït i assassinat pels seus delegats, Àudax, Ditalco y Minurus, que quan van anar a cobrar el preu de la seu suborn i traïdoria van ser rebuts i executats pels romans amb aquella lapidària frase de, Roma no paga a los traïdores.

Els traïdors, quan surt a la llum pública la seva acció, sempre han de viure mirant per sobre de l’espatlla, esperant una traïdoria contra ells mateixos, i sempre acaben la seva caminada de la mateixa manera.

Per això, als talps sempre als hi aconsello que s’apliquin aquell refrany de “cuando las barbas de tu vecino veas cortar, pon las tuyas a remojar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada