dimarts, 5 de gener de 2010

Papa, per què el Rei negre és blanc?


Ni ros ni blanc, el meu Rei era el negre, el de color que diríem ara. No sé per què però, dels tres, era el que rebia les meves cartes quan era petit. I, curiosament, també els meus fills van optar per en Baltasar com a peticionari d’allò que volien que els portessin els Reis Mags d’Orient.

Aquell Patge Reial, de color articificialment descafeïnat, era el receptor de la missiva dirigida al Rei que, negre com el carbó, la portava en el sac quan desfilava per la típica Cavalcada prèvia a la màgica nit.

Possiblement, que no ho recordo, em vaig preguntar algun cop per què aquell patge mostrava les mans blanques per sota dels guants, o per què les orelles o el coll no eren també marrons com la cara, però suposo que en aquell temps, ja fa molts anys, tindria certa complicació trobar persones de color que volguessin treballar aquells dies al servei d’en Baltasar, com a sèquit o com a carter, i era necessari aplicar color per a no posar en perill la il•lusió de la mainada.

Ara segur que no passa, o millor, no hauria de passar.

El pluralisme racial del que gaudim avui en dia permet poder comptar amb veritables homes i dones de color que, de manera altruista, aporten els seus esforços per a continuar alimentant aquesta alegria innocent que envolta la nit màgica.

O no? Doncs no.

Avui en dia, que fins i tot podríem trobar persones originàries de Persia (Iràn), d’on deien al segle II provenien aquests Reis, o de qualsevol dels països d’Europa, Àfrica o Àsia d’on, posteriorment, se’ls va atribuir la procedència, hi han llocs a on s’utilitza l’artificialitat cromàtica per donar color als personatges.

De manera simplista, i per a no treure altres conclusions, només preguntar als organitzadors d’aquestes cavalcades si és necessari jugar amb la il•lusió crèdula dels nens i avençar el seu aterratge a la realitat consumista que envolta aquesta nit.

1 comentari:

  1. Me han dicho que el rey negro en Sant Feliu era el exalcalde Albo. ¿Como se puede prestar este individuo a eso? Sigue demostrando su falsedad engañandonos a todos. Seguro que se pinta la cara para que esconder su verguenza y para que le haga juego con sus sentimientos

    ResponElimina