dijous, 7 de gener de 2010

La real incidència de la “cistella de la compra” en l’IPC

Com ja és habitual, el dia 14 de gener l’Institut Nacional d’Estadística (INE) farà públic el percentatge del Índex del Preus al Consum corresponent al 2009 que, segons els indicadors, aquest cop pujarà fins un 0,9 %.

En teoria una bona notícia, ja que indica que desprès de més de dos trimestres d’IPC negatiu desapareix el fantasma de la deflació i es comença a preveure una certa dinamització de l’economia del país.

De totes maneres, sent els productes de la denominada “cistella de la compra” la base de càlcul que ha de donar com a resultat aquest índex, i veien la diversitat de productes (491) que conformen els 12 grups genèrics des del 2006, cal preguntar-se si aquests elements i la incidència que, percentualment i segons els tècnics, tenen en l’economia familiar, es corresponen amb la realitat actual, tenint en compte la complicada situació social i econòmica que està patint una gran part de la ciutadania.

Realment els preus dels productes de primera necessitat que moltes famílies, fins i tot, tenen dificultats per adquirir, han sofert només una desviació del 0,9 %?.

Com a curiositat, amb un 18 % d’atur, com es pot entendre que la incidència en aquesta cistella de la compra en despeses familiars en hotels i restaurants pugui pujar fins al 14%?

Per exemple, veien la situació actual del sector de l’automoció, la compra d’un vehicle pot ser un factor determinant en el càlcul?

Fórmules realment complicades que sobrepassen la meva capacitat de comprensió m’impedeixen dubtar dels professionals que elaboren aquestes estadístiques, però sí de com s’aplica la formulació, ja que l’aplicació d’aquest IPC i la seva incidència podria fer pensar que la “X” no és la solució final de l’equació, sinó que són els factors les veritables incògnites de la mateixa.

Perquè els realment damnificats d’aquesta situació, els que estan contribuint a suportar l’economia del país per tenir la sort de pertànyer al "grup" dels treballadors i treballadores en actiu, encara que molts en situació de precarietat, i que no tindran cap tipus de revisió salarial, veuran com la seva capacitat adquisitiva decreixerà en un percentatge que no per la seva indefinició quantitativa, deixarà de tenir una important i negativa incidència no tan sols a nivell particular, sinó també a nivell general.
(Publicat Diari de Girona - Economia i Empresa 9 de gener de 2010)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada