dissabte, 19 de setembre de 2009

Les consultes sobre la independència de Catalunya


Amb l’excusa del denominat referèndum d’Arenys de Munt, alguns partits polítics han volgut agafar el testimoni per a demostrar qui és més independentista, més catalanista i més sobiranista que l’altra, involucrant a la ciutadania en una “suposades” consultes populars que, entenc, no tenen més finalitat que guanyar posicions i espai de cara a les properes fites electorals, i això s’ha traduït en una allau de mocions i peticions instant als Ajuntaments democràtics a posar en marxa mecanismes de sufragi per a decidir sobre la independència de Catalunya.

Com ja he afirmat en infinitat d’ocasions, soc dels que penso que el que sobren en aquest mon són fronteres i que, sense renunciar a la identitat, les arrels i la riquesa de cadascú, hem de tendir a unificar esforços eliminant traves físiques i burocràtiques que incideixen negativament en el concepte mundial de solidaritat..

Però respectant la visualització independentista de Catalunya que tenen altres, però exigint alhora que es respecti el catalanisme dels que projectem una Catalunya federal, crec que els partits polítics no poden prendre iniciatives que trenquin les regles del joc democràtic que tots han acceptat; i instar a un Ajuntament a recolzar consultes sobre qüestions que no són de la seva competència és instar-ho a posar-se sobre la llei, postura que una Administració no pot prendre.

Si el 18 de juny de 2006, els catalans i catalanes vérem donar els suport al nou Estatut de Catalunya, no és lo més lògic que dediquem tots els nostres esforços a defensar-ho, ara que estem a l’espera del pronunciament del Tribunal Constitucional?

No és incongruent el recolzament polític a posicions contràries a l’Estatut que democràticament hem aprovat?

Demanar, en aquest moments la independència, no és fer el joc i donar-se la ma amb aquells que estan en contra de l’autogovern català?

Sabent que una consulta d’aquest tipus no te cap incidència, no és una irresponsabilitat política promoure referèndums que, amb independència del resultat, només poden provocar frustració?

De totes maneres crec que si algú, de manera privada, vol convocar una consulta d’aquest tipus, ha de tenir la llibertat de fer-ho, però alhora, i sobre to si és un partit polític amb representació, ha de tenir prou seny, prou sentit de la responsabilitat i prou respecte a la legalitat vigent, com per a no demanar a l'Ajuntament que l’hi doni suport o el recolzi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada