dijous, 13 d’agost de 2009

UGT. 121 anys d’història en defensa dels treballadors


Va ser un 12 d’agost de 1888, fa 121 anys, quan un grup de 26 treballadors es van reunir per a constituir la primera organització nacional de societats obreres, amb la finalitat de defensar els drets dels assalariats envers la patronal.

Allà va néixer la Unió General de Treballadors, nom proposat pel company Pablo Iglesias que des d’aquell moment, fins a la seva mort al 1925, va presidir el Comitè Nacional de la nova organització.

Ningú pot dubtar del paper que durant aquests 121 anys ha jugat la UGT vers el moviment obrer, i en aquest cas cal recordar les paraules del llavors Secretari General, en Nicolás Redondo en el centenari de l’organització:

"UGT conoció todos los avatares de la propia evolución histórica de España en dicho lapso de tiempo, un período cuajado de conflictos de todo género, especialmente sociales, en que la clase trabajadora ha tenido que luchar muy duramente: primero, para poder organizarse, saliendo de su postración y venciendo para ello las prohibiciones y trabas que impedían el derecho mismo de sindicación, hasta lograr su reconocimiento, y después, para ir conquistando, poco a poco, condiciones de vida y de trabajo más dignas, más humanas, con las que superar aquellas escandalosas situaciones de miseria, explotación e indefensión de las que partía. En este duro proceso recorrido por el Movimiento Obrero, UGT es una pieza clave, un factor esencial, al haber constituido el primer núcleo de Organización consistente de los trabajadores de nuestro país...”.

Però desprès de quasi 30 anys militant en la UGT, amb responsabilitats sindicals en diferents àmbits, un es pregunta si ha valgut la pena continuar els passos d’aquells companys que, amb en Pablo Iglesias al capdavant, van posar els fonaments de la lluita compromesa sota la bandera del sindicalisme de classe vers els treballadors i treballadores. La resposta es categòrica, .

Perquè malgrat que alguns, interessadament, vulguin titllar d’arcaic el moviment sindical actual, només cal preguntar-se en quina situació ens trobaríem el conjunt de treballadors i treballadores si les organitzacions sindicals majoritàries no estiguessin posant el fre a les pretensions desmesurades d’algunes organitzacions empresarials recolzades per algun Partit Polític.

Felicitats a la UGT, a tots els militants i al conjunt de treballadors i treballadores.

1 comentari:

  1. Quan veig aquest emblema em recordo del meu pare. Ell era tambè de la UGT i crec que encara guardo amb carinyo aquest carnet.

    ResponElimina