dilluns, 31 d’agost de 2009

Senyera o Estelada?


Ha de presidir els actes de l’onze de setembre la senyera, com bandera oficial de Catalunya, o bé l’estelada, bandera sota la que coincideixen els catalans i catalanes que lluiten per la independència?.

Aquest és el debat que cada anys es reprodueix a diferents municipis del país i que any rere any genera la mateixa ontrovèrsia.

Tot i dient que no m’agraden les banderes, i a l’igual que al periodista Norman Mailer em fan sentir incòmode, soc respectuós amb tots aquells que fan de la seva pàtria de nailon, com definia la bandera en Mario Benedetti, el vaixell insígnia del seu pensament o de la seva conquesta.

Això sí, quan una bandera es converteix en l’avantguarda de la reivindicació hostil i els que la precedeixen només tenen com objectiu destruir la bandera del que pensa diferent, el tros de roba es converteix en un símbol d’intransigència i, com deia Díaz Plaja, intransigència és sinònim de feixisme.

Mereix la Diada Nacional de Catalunya, dia festiu de tots els catalans, celebrar-se sota l’esperit de les denominades “guerres de banderes” com succeeix en altres indrets?. Rotundament no.

La Diada, la nostra festa, ha de ser la projecció exterior de l’esperit català d’unitat de país, i si és necessari utilitzar simbologies per a traslladar el sentiment de força i de reivindicació del poble català, aquestes han de ser les que aglutinin major nombre de sensibilitats.

És legítim que aquells que defensen un soberanisme total vulguin fer extensiu a la resta de catalans el seu objectiu sota la bandera que ho simbolitza però, també són catalans i tan patriotes com ells, els que pensen que l’independentisme no és la millor fórmula d’Estat o els que consideren que s’ha d’anar pas a pas.

Penjar l’estelada en qualsevol lloc de la ciutat durant l’onze de setembre, tal i com va aprovar el Ple de Sant Feliu de Guíxols, sent únicament la senyera la bandera que presidirà institucionalment tots els actes de la Diada, és un exemple de tolerància i de respecte vers tots els ciutadans, que possibilitarà que ningú es pugui sentir incòmode.

De totes maneres, repeteixo, no m’agraden les banderes..

5 comentaris:

 1. senyor Juanjo, no m'ha quedat clar això... és penjarà la bandera estelada?

  ResponElimina
 2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. Comentari a l'anònim.
  Senyor X, com vostè ja sap, el Ple Municipal va decidir que SÍ.

  ResponElimina
 4. No sóc senyor X, em dic Marc. I no em sembla bé que pengin aquesta bandera. M'encanta el seu raonament, senyor Juanjo, pel que fa a les banderes. estic totalment en acord. I crec que, si cadascun pengés la seva bandera: independentistes, faixistes, etc. tindriem un greu problema, per tant, com que per "llei" aqui a CAtalunya la bandera oficial és l'espanyola i la catalana, no hauriem d'acceptar cap altre, ni estelada ni res, doncs llavors si algu ens demanés penjar-ne una de feixista també hauriem d'acceptar? quin desastre... Però bé, això és democràcia i si en el Ple s'aprovà que sí, ho respectarem tot i que no ho compartim. I senyor Juanjo, no es deixi intimidar per quatre malassenyats que es dediquen a faltar al respecte només perquè no comparteixen opinió. El respecte és un valor molt important que avui dia manca en la majoria.

  ResponElimina
 5. Marc:
  Completament d’acord amb tu. Però les regles del joc ens obliguen a acceptar les majories i, en aquest cas, la decisió del Ple ha sigut deixar que es pengi en un lloc no oficial la estelada.
  Però continuo pensant que si alguna bandera ha de presidir qualsevol acte ha de ser el símbol oficial que, al cap i a la fi, és el que aglutina major nombre de sensibilitats.
  Gràcies i una salutació i sempre a la teva disposició
  Juanjo García

  ResponElimina