diumenge, 9 d’agost de 2009

Alcohol i menors


Si és lamentable la figura d’un home o dona adult en estat etílic, ho és molt més trobar-te amb un menor que hagi pres una, o moltes, copes de més.

I parlo de menors amb als que no es necessita demanar cap documentació per constatar que no passen dels dotze, tretze o catorze anys i que, malgrat vulguin aparentar una actitud no acord amb la seva edat, no poden amagar la realitat, és a dir, són nens, encara que juguin a ser adults.

La figura d’un noi amb signes evidents de embriaguesa s’ha convertit en una figura comú d’algunes poblacions turístiques a on, aprofitant una tolerància mal entesa de les normes bàsiques de convivència i una excessiva relaxació paterna en forma de vacances estivals, es troben facilitats d’accés a la beguda.

Possiblement la inconsciència, la inexperiència i allò tan mani’t de les companyies, siguin alguns dels elements que provoquin el consum de begudes alcohòliques a nois i noies menors d’edat però entenc que existeix una punibilitat més enllà del consum i de la prohibició de venda, i és la permissibilitat dels responsables legals del menor.

Segons un preocupant estudi de l’OCU, un 81% de joves entre 15 i 16 anys van poder comprar, en diferents ciutats i establiments, begudes alcohòliques sense cap tipus de problema, acte delictiu que s’ha de perseguir i que no ha de permetre cap tipus d’atenuant i que ha d’obligar a incrementar les mesures de control sobre aquest fet, com ja estem fent en algunes ciutats.

Però hem pregunto si no s’ha de considerar també una greu infracció l’omissió del deure de tutela que tenen alguns pares vers els seus fills quan, de manera perillosament frívola, li treuen importància i fins i tot justifiquen un excés puntual de beguda, sense pensar que les conseqüències poden ser certament catastròfiques.

Crec que és necessari incrementar accions pedagògiques dirigides als infants i adolescents per a conscienciar-los sobre els efectes perniciosos de les begudes alcohòliques, en la mateixa línea que ja es fa amb altres drogues però, alhora, soc de l’opinió que, amb implicació directa de l’Administració Local per ser la coneixedora de la seva realitat demogràfica, s’han d’encetar polítiques actives d’informació agressiva dirigides als pares com a responsables directes de l’educació i dels actes presents i futurs dels seus fills.

1 comentari:

  1. Estic d'acord amb tu amb això ultim que dius, creu-me que als joves ja se'ls hi fan xerrades d'aquest tipus, però si aconseguiexes juntar un grup de mes de 15 pares et ben asseguro que et faig les xerrades que vulguis!!!
    Quan convoques al pares/mares o adults en general , la participació es minima. M'he trobat fins i tot només amb una mare...aixo si...despres per queixar-se que les barraques els hi donen alcohol...sortiran tots!!
    No se Juanjo, encertada la reflexió, però...dificil de resoldre! Ara... pel que vuguis, aqui estoy!
    Laura

    ResponElimina