dimarts, 28 de juliol de 2009

Q de qualitat, DAFO i Q de “queso”


Torno a incidir en el tema de millora substancial de la qualitat en el servei vers els ciutadans i ciutadanes que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols s’ha marcat com objectiu prioritari.

Haig de reconèixer que hi ha molt camí a fer i mols esculls a vèncer, però també convenciment, conscienciació i decisió política i tècnica per a arribar als índexs d’eficàcia que una administració com la nostra, la més propera a la ciutadania, ha d’aconseguir.

En termes de qualitat, s’aplica l’anàlisi DAFO com a metodologia per a diagnosticar l’estat intern i extern de la situació d’una empresa, tant sigui pública o privada, amb la finalitat de saber quines són realment les seves Debilitats i Fortaleses, com factors interns i controlables, així com les Oportunitats i Amenaces com elements externs i no controlables.

Aparentment, a nivell organitzatiu, les nostres Debilitats tenen un pes molt més gran que les Fortaleses i, per això, l’atenció prioritària ha de ser corregir els factors organitzatius que distorsionen i mediatitzen la projecció exterior del servei, és a dir, les Oportunitats.

Utilitzant el paral·lelisme de la fabricació del formatge de Gruyère, els forats característics d’aquest famós i valorat producte suís són fruit d’una partícula que elimina gradualment l’aigua (Debilitats) per a què, finalment, quedi molt més formatge (Fortaleses) com a component més important.

Però que ningú s’equivoqui, les Debilitats han de ser sempre presents per a valorar i millorar contínuament les Fortaleses i donar resposta a les Oportunitats.

Seguint amb el símil gastronòmic del producte làctic, les Debilitats son com el pa que acompanya quan mengem formatge (Fortaleses), es complementen però el pesant, saborós i protagonista sempre ha de ser el formatge. Panem probato levem, gravemque caseum.

La determinació és avançar i dominar les Amenaces sense perdre de vista que totes les accions han d’anar encaminades a consolidar i millorar les Fortaleses, vencent les Debilitats per a aprofitar tota la potencialitat d’Oportunitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada