dilluns, 1 de juny de 2009

Lideratge, consens i decisions

Com a definició, la presa de decisions és el procés pel qual una persona ha de prendre part i escollir entre dues o més alternatives.

Tots els que tenim responsabilitat política ens passem el dia prenent decisions que afecten directament a tercers: unes tenen una importància relativa, però d’altres són realment gravitants per la seva incidència en el desenvolupament i repercussió en la vida dels ciutadans i ciutadanes.

Governar és prendre decisions, moltes vegades transcendentals, però a la vegada urgents, i no hi ha dubta que a la política municipal aquest procés decisori és una de les majors responsabilitats, ja que no només es circumscriu a un específic nombre de persones que han recolzat, mitjançant les urnes, un determinat projecte, sinó que afecten també a la resta de la ciutadania que, lliurement, han decidit creure i apostar per altre de diferent.

Com a qualsevol organització empresarial, una de les principals tasques del responsable, (a l’administració local l’Alcalde), ha de ser avaluar les alternatives a una situació determinada que provoqui l’encertada decisió que, variant en transcendència i connotació, mesura l’èxit de la consecució dels objectius.

Sí que és cert que l’ideal és prendre decisions de consens entre tots els membres amb responsabilitat compartida (equip de Govern) però, a ningú se li escapa, que sempre algú ha de liderar la decisió, i que el no consens no eximeix al màxim responsable (Alcalde) d’aplicar una alternativa o un altre.

La no aplicació d’una decisió per no haver aconseguit el consens és la renuncia al lideratge, qüestió que la responsabilitat política de l’alcalde envers els ciutadans i ciutadanes s'ha de rebutjar sistemàticament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada