dilluns, 29 de juny de 2009

La reconversió del sector financer


Era difícil d’imaginar però aquells que fa uns anys administraven, gestionaven i, fins i tot, provocaven les reconversions industrials en diferents sectors productius es troben ara amb una realitat que no poden controlar, la seva pròpia reconversió.

Clar, la venda de diners ja no és un negoci, i la bombolla que la banca no va preveure ha esclatat definitivament. O sí la van preveure?

Perquè, si estem imbuïts en una crisi econòmica, no és lògic pensar que han sigut els experts que gestionen els recursos financers els que estan també en plena disposició per a controlar-la i marcar els límits?

De totes maneres el mal ja està fet, i som aquells que amb una incentivada confiança consumista hem elevat els beneficis bancaris durant aquests anys, els que hem de suportar, ara, l’esforç per a no perdre les petites inversions i estalvis.

Segons els experts, possiblement els mateixos que ens han portat a aquesta situació, la solució passa rebre ajudes de l’Estat a través del FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària), per potenciar la fusió entre les diferents entitats financeres, tancar oficines i retallar plantilles.

Això sí, de manera unilateral, ja anuncien que 10000 centres de treball (sucursals) hauran de tancar les portes, i que 35000 treballadors i treballadores passaran a engreixar la llista dels aturats o dels pensionistes.

Clar, juguen amb avantatge, ja que són plenament conscients de que si el seu paper irresponsablement protagonista en el complicat escenari econòmic i social en el que ens trobem ha sigut inqüestionable, també ho és el seu rol en la solució del problema.

El Govern ja ha pres mesures per a controlar, i vetar si fos necessari, les previsibles fusions entre entitats que vulguin beneficiar-se del FROB per a solucionar els seus problemes de liquiditat, amb l’argument de que els diners d’aquest fons surten de les arques públiques, però no ha de perdre de vista (i per això ha de ser un factor a controlar igualment) que també surt de l’erari de l’estat, és a dir, dels contribuents, el capital destinat a la pèrdua de llocs de treball.
(Article publicat al Diari de Girona - Economia i Empresa 4/7/2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada