diumenge, 17 de maig de 2009

La voracitat de la patronal gronina i els ERO


La patronal gironina continua sense tenir límits a les seves pretensions i ara, no només demana el lliure acomiadament de treballadors i treballadores, sinó que qüestiona la intervenció de Treball en els Expedients de Regulació d’Ocupació i demana eliminar la tutela de l’Administració en el mercat del treball.

La memòria és feble, sobre tot quan hi ha interès per a que ens oblidem del que ha succeït en diferents sectors productius que, per alguna de les causes que marca la llei, han optat por acollir-se a aquesta modalitat “d’acomiadament massiu”, amb la promesa de la re col·locació dels treballadors en un futur immediat.

Ningú es pot oblidar d’empreses del tèxtil, transport, locomoció, metal·lúrgia, automòbil o de l’industria química que han acabat tancant al nostre país per diferents motius de “força major”, acollint-se a un ERO i han acabat deslocalitzant la producció, traslladant-se a altres països.

Sembla que ens vulguin vendre que els ERO només afecten negativament als empresaris, ja que han de pactar les indemnitzacions a la seva plantilla desprès de demostrar la no viabilitat de empresa davant l’Administració Laboral i els treballadors i treballadores, sense tenir en compte que un acomiadament desemboca en prestacions socials per desocupació que surten de les arques de l’Estat, és a dir, de la butxaca de tots i totes.

Crec que, sense obviar el pacte i el consens que ha d’aconseguir-se entre empresa i treballadors, la tutela de l’Autoritat Laboral encara és poca i, sense discutir que pot haver-hi certa falta d’agilitat en les tramitacions administratives, l’Administració hauria d’imposar més condicionants per a que aquesta modalitat de rescissions contractuals respongués realment a la temporalitat precisa per a tornar a fer viable l’empresa a la mateixa ubicació.

Formació de treballadors, fiscalització continua, control i participació sindical dels plans d’empresa, no consolidació dels beneficis fiscals, etc. són alguns dels elements que sempre haurien de ser presents en les negociacions i posteriors acords que envolten un Expedient de Regulació, i això només pot garantir-ho un tercer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada