dissabte, 25 d’abril de 2009

A agua revuelta...

“A agua revuelta, ganancia de pescadores”. Veient les propostes que estan fent, aquesta és la consigna amb la que la patronal espanyola (CEOE) afronta la crisi econòmica en la que es trobem, utilitzant l’atur com element de xantatge i el cost de l’acomiadament com a moneda de canvi.

Ara que Espanya supera el 17% d’atur, l’empresariat, que és l’agent social que te la responsabilitat de la creació de riquesa i ocupació, només pensi en despatxar als treballadors i treballadors i intenti, de manera perversa, eliminar indemnitzacions i aplicar, per llei, l’acomiadament lliure.

D’aquesta manera, qualsevol podria ser empresari. Només fa falta invertir uns diners, fruit d’herència, de joc o, fins i tot, d’estalvi, per a “montar” un negoci amb treballadors. Perquè l’empresari deixa de tenir responsabilitat envers els assalariats. Quan no interessin, per qualsevol motiu, només fa falta un recanvi. Sense cost. Perquè volen convertit allò que s’ha de considerar el capital més valuós de qualsevol empresa, com és el treballador/a, en una eina més del negoci.

Això sí, podem estar tranquils; la patronal espanyola accedeix a canviar el nom dels contractes i a partir d’ara, el 28 % de contractes que ara son temporals passaran a denominar-se “contracte indefinit no fixa”, com si la precarietat contractual depengués del canvi de nom.
Em ve a la memòria una oferta que va rebre una confraria de pescadors gironina d’una empresa madrilenya que oferia treballadors del mar i que va ser contestada, de manera contundent per la UGT gironina:

Tots els tripulants tenen experiència, uns més i altres menys, s’adapten al treball i a les costums molt ràpidament, no protesten ni són conflictius, si en alguna cosa fallen nosaltres som responsables. Condicions econòmiques des de 650 € a 800 € màxim, depèn de la negociació amb l’armador

Llençar-los al mar és més barat i menys complicat. I si és emparat per una disposició legal, com pretén la CEOE, millor.

Crec que l’empresariat català te l’oportunitat, en aquest moment, de donar una imatge diferent al incongruent patetisme que està traslladant la patronal espanyola i cercar solucions consensuades amb la resta d'agensts socials per a afrontar junts aquesta malaida, però real, crisi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada