diumenge, 29 de març de 2009

Dignitat Professional dels Mossos


Ho he dit sempre: Treure rèdit polític de qualsevol actuació de l’adversari és una de les obligacions dels partits, estiguin governant o a l’oposició.

Però de la mateixa manera que és legítim fer-ho, les arts que s’utilitzin han de mantenir unes mínimes normes ètiques i de responsabilitat política que sempre han de tenir, com a límit, els respecte a les institucions i els interessos dels ciutadans i ciutadanes, per damunt dels partidistes.

Fa uns dies, una actuació dels Mossos d’Esquadra, possiblement de difícil justificació segons les càmeres de televisió, ha encès una polèmica social que, alimentada per un debat polític interessat està posant en qüestió a la mateixa policia.

Perquè no només s’estan demanant responsabilitats a qui var “ordenar” aquestes càrregues policials contra uns ciutadans i ciutadanes que estaven manifestant públicament les seves posicions sobre el denominat Pla Bolonya, (alguns de manera incontrolada i força bel·ligerant segons es pot veure a través de les mateixes càmeres televisives), sinó que s’està plantejant si la policia autonòmica de Catalunya te prou professionalitat i si, fins i tot, te prou formació i preparació per a fer front a determinades situacions.

Si el Conseller Saura te la responsabilitat política de l’acció, soc el primer que exigiria al President Montilla que provoqués la seva dimissió, però tal com li vaig manifestar personalment el proppassat divendres, si tenia alguna responsabilitat l’ha perdut per les actuacions d’aquests que volen aprofitat la situació per a atacar al Govern de la Generalitat, tant des de dins del propi Govern, com des de fora .

Alguns policies, possiblement, hauran actuar amb massa contundència. Però alguns agents! No els mossos d’Esquadra!.

Possiblement alguns policies no hauran pogut resistir la pressió que representa està en front de centenars de persones que els estan increpant, insultant i agredint. Però alguns agents o comandaments! No els mossos d’Esquadra!

I si és així, les responsabilitats s’hauran de demanar als responsables directes.

Ens hauríem de preguntar si la tasca policial ha millorat des de que la forces de seguretat eren els famosos “grises” fins que ara, fa ara 15 anys, va començar el desplegament de la nostra policia autonòmica.

Els que vérem córrer davant de cavalls i policies als anys 70, reclamant els nostres drets d’identitat, sí que sabem el que es contundència, agressivitat, repressió i, fins i tot, sadisme. Allò sí que era violència d’estat incontrolada.

I això no vol dir que defensi actuacions violentes. Ni molt menys! El que sí vull defensar és la tasca policial dels mossos d’esquadra dubtant de l'honorabilitat, alhora, d’aquells que per treure rèdit electoral i atacar així als seus adversaris no dubten en aprofitar l’oportunitat per desprestigiar la dignitat professional d'aquells que tenen com obligació garantir la llibertat del conjunt de la ciutadania.

De tothom!. Perquè que ningú s’oblidi de que la llibertat d’uns acaba quan comença la de l’altre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada